miercuri, 5 octombrie 2022

Trans-Carpati, editia a VII-a / Piatra Craiului

 A VII-a editie de Trans-Carpati s-a desfasurat pe 24 septembrie 2022, in Piatra Craiului.


Ajunsi in Zarnesti, microbuzul ne-a lasat pe drumul care merge spre Plaiul Foii.


Dupa o sedinta tehnica condusa de Dragos - ghidul nostru, am pornit la drum. Patru lideri (Cezar, Alex, Mirela, Alin), 7 cercetasi (Sara, Delia, Ianis, Tudor, Raluca, Radu, Robert) si echipa video (Florin si Antonia).


Am inceput cu o urcarea usoara pana la Schitul Coltul Chiliilor.


Drumul a continuat prin padure pana la un tronson care urca abrupt, pe grohotis.


A urmat un traseu solicitant prin jnepenis, rucsacii se agatau la tot pasul de ramurile joase de deasupra potecii care urma serpentine fara vizibilitate.


Intr-un final am ajuns pe creasta. Dupa putin timp eram la Varful Turnu (1914 m), intr-un decor presarat cu petice de zapada. Ne-am fotografiat cu tricolorul si steagul de asociatie, Alex a primit esarfa, urmand sa o reconfirme ulterior, pentru promisiune.


Am luat o pauza de masa si de hidratare, dupa care am pornit pe creasta, spre sud. Poteca alterna de o parte si de alta a crestei, cu zone inghetate si portiuni unde zapada de pe sol sau de pe cetina brazilor se dezgheta.
Am ajuns la punctul de la care ne-am desprins de traseul de creasta, care continua spre Varful Ascutit. Am inceput coborarea spre Curmatura.


Un drum dificil, cu pasaje pe care trebuia sa le alegi cu grija (cu fata sau cu spatele), folosind prizele de pe stancile inghetate sau ude. Pe masura ce pierdeam altitudine, temperatura a crescut si am dat din nou de toamna...


La Cabana Curmatura am servit un ceai cald si ne-am pregatit de ultima parte a turei noastre.


Florin si Antonia au filmat un ultim moment in care am cautat sa spunem fiecare ce impresii avem si ce ne motiveaza in aceasta tura de Educatie prin Aventura® (video in montaj).

Am plecat in amurg, lasand in urma creasta nordica a Pietrei Craiului, pe care tocmai ce o traversasem.


La intrarea in ultima portine de coborare prin padure s-a intunecat complet. Intarzierea de la sosire (microbuzul se defectase la Comarnic, de unde a continuat cu viteza redusa) ne-a fortat sa inchidem traseul la lumina lanternelor.


La Fantana lui Botrog ne astepta microbuzul (schimbat intre timp). Am pornit spre casa, dupa 11 ore de traseu.
Suntem siguri ca cei 7 cercetasi (selectati dintre cei care au confirmat in taberele de vara) vor duce in grupurile lor "scanteia" acestei aventuri si bucuria de a fi participat la cea mai solicitanta etapa de Trans-Carpati de pana acum.

Traseul editiei: drum Plaiul Foii -> Colțul Chiliilor -> Padina Sindileriei -> Varful Turnu -> segment creasta nordica -> Curmatura --> Fantana lui Botorog.


Ne revedem la anul, la Trans-?

Gata Oricand!

echipa ACT-RO


vezi albumul foto complet